My magical world


Foto: Minna Mercke Schmidt

Denna paradis finns en kilometer från vår gård. Varje gång jag tar mig tid att komma till Rövarkulans naturreservat undrar jag varför jag inte gör det oftare. Två sekunder där - och jag är flyttad till Sagan om Ringen -världen.

Är ni förresten intresserade av fransk inredning, check out Heart In Provence Laetitias (och hennes mans Philippes) nya e-magazin Deco. Så fin!

Höstglädje,
Minna :)

This paradise is only one kilometer away from our farm. Everytime I take time and go to this place I wonder why I don't do it more often. When there, it takes two seconds -and I'm in the world of "Lord of the Ring".

By the way, if you're interested in French interior decorating, check out the new e-magazine by Laetitia (and her husband Philippe) from Heart in Provence. Just fantastic!

Autumn joy!
Minna :)

Höstglädje!

Handplockat



Foto: Minna Mercke Schmidt


Nyöppnad butik i Lund! Handplockat Blommor & Vintage drivs av driftiga Pernilla som gillar kransar :) En butik med alldeles underbar atmosfär, besök! Adress och öppettider finner du här.
Blåååsiga hälsnigar,
Minna :)
Another shop to add to your "shops I must visit while in Lund".

Höstvackert! * Beautiful autumn

Foto: Minna Mercke Schmidt

Jag bara älskar hösten - vackra färger, mustigt, luktar gott och fullt med små överraskningar. En sommarblomma som börjat blomma på nytt, en annan som vissnat vackert. Allt andas liv, inte alls död tycker jag. Man ser hur naturen förbereder sig för vintervila, allt är lugnt och ingen stress.

Kransen gjorde jag på ett ståltråd av dagens fynd, löv, missa, kottar, nypon, bär av liguster, buxbom, rönnbär, fröställningar. La kransen på ett fat, och på mitten en söt liten pumpa.

Njut vänner, njut! Ut i skogen med er!

Höstkram, Minna :)

Rädda tagetes! * Saving marigold


Foto: Minna Mercke Schmidt


Nu blir det snart så kallt att mina tagetes inte klarar av det där ute. Söta kusinen Laura hjälpte mig att fabricera kransar av blommorna. Lätt att göra: trä blommorna på en ståltråd och bind ihop ändbitarna. Använd som läckra ljusmanchetter eller servettringar, häng på dörren eller lägg på ett fat - bara ta in dina blommor innan de blir velling där ute :)

Ha en god helg allihop!
Kram, Minna :)
.
Soon it will be so cold that my marygolds will die in the garden. Cute cousin Laura helped me to put together some wreaths. It's easy: thread flowers on a steelwire and tie the ends together. Use as candle- or napkin rings, hang up on a door or place on a plate. Just do take yours in before it's too late.
Have a marvellous weekend!
Hugs, Minna :)

Tomatrapport * Tomato report



Jag får tacka ännu en gång för alla tips jag fick till mina gröna tomater. Ovan ser ni dagens gröntomat-projekt (jag sa att de än många... så många att nu leker jag med maten igen :))

För övrigt kan jag rapportera att Lindas Green Tomato Tart var en succé, att få tomaterna mogna på fönsterbrädan fungerade sådär... jag försökte göra stekta gröna tomater också, men förutom att jag brände en sats så funkade inte dessa små grönisar särskilt bra, de försvann nästan och kvar blev rätt så sur smak.

Och idag ska jag göra Carinas Grön Tomatmarmelad. Vad det är skoj med egen köksträdgård - och massa underbara vänner som hjälper en sån här wanna be -husmor.

Blåsiga kramar,
Minna :)

Thank you one more time for all the recipies for my green tomatoes. Above my GreenTomato -project of the day. I've got so many of them that I'm playing with food - again.
.
I can also report that Lindas Green Tomato Tarte was delicious, trying to get the tomatos get red on windowsill did not work very well (they rot). I also tried to make Fried Green Tomatos. First ones I burned badly, the second ones wanished and were really sour. I guess the little tomatos I've got don't work so well for that purpose.
Today I'm making Carina's Green TomatoMarmalade.
.
It's so fantastic with my own kitchen garden - and friends that help this wanna-be housewife.

Hugs, Minna :)

Solros * Sunflower





Solros är väl vackert! Och så lätt att odla (eller jag kanske har haft tur de senaste två åren). De växer i smyg och helt plötsligt är de stora, fina och lyser som de vackraste solarna. Me like!

Söta lapptäcket från Lisa Stevens.

Härliga höstdagar,
Minna :)

Svar

I mitt förra inlägg efterlyste jag frågor som ni gått och grunnat på. Här kommer svaren:
Äpplekart krans
Anita från Hjerterommet undrar hur jag gjorde kransen i bilden till vänster. Såhär går det till:
Plocka ett gäng äpplekart, trä dem på grovt ståltråd, forma till ett hjärta, snurra ihop ändbitarna längst ned, göm dem eventuellt genom att böja dem inåt eller låt ändbitarna vara så länga att du kan stoppa hela härligheten i kruka (med jord eller oasis) Se bild till höger.
Jeanette Hus undrar hur man gör ett hjärta av halm (som man sedan täcker över med mossa). Har tyvärr ingen bild men såhär ungefär: Gör först en korv av halm, linda en bit med ca 7 cd med ståltråd, lägg en korv av halm vid sidan och linda ihop de två korvarna med ett par varv ståltråd och jobba dig uppåt så att du får fram hjärtats två "öron". Därefter linda neråt, fyll på med halm vid behov. Usch, undrar om ni fattar ngt. Försöker att visa en bild senare.

Hannas Form och Lilla huset på prärien undrar om min utbildning. Grundskola och gymnasium i Finland, sedan fil kand från Lunds Universitet, media och kommunikation som mitt huvudämne.
Foto: autodidakt (självlärd som det så fint heter)
Blommor: Ingvar Stradhs prova på florist utbildning(1 vecka), Medborgarskolans kvällskurs "Pyssla med blommor" med duktiga Anita Nyberg som lärare.

Hanna undrar också hur jag får till ramarna som i bilden här. Jag har Photoshop Elements och där under create /artwork finns det en menu där ett av alternativen heter "Frames". Sen är det bara att välja :)
Jenny undrar vidare om jag använder Photoshop och svaret är nej. Tyvärr. Men vill. Och ska.
Helena vill veta om jag ska ha kurser. Åter nej. Tyvärr. Tiden räcker bara inte till just nu.
Ja, det tror jag var allt. Fråga gärna mera. Här kan du läsa lite kuriosa saker, bl några av mina tidigare jobb.
.
Höstkram,
Minna :)

Frågestund * Question time

Picked peaches yesterday. They're quite sour, but will try to make some marmalade.Foto: Minna Mercke Schmidt
.
Tack ni kära för alla lyckoönskningar med den kommande boken, ni är så söta! Ska absolut hålla er informerade när det är dags. Boken kommer att säljas i bokhandeln och via olika bokklubbar, inte helt hemma i alla detaljer tyvärr. Men som sagt - jag fyller på allt eftersom.
Nu till nåt helt annat. Jag känner mig hemsk och har dåligt samvete för alla de frågor som inte har blivit besvarade under årens lopp här på bloggen. Idag ska jag försöka rätta till det hela och lovar att svara på varendaste fråga ni ställer mig. Så ta nu chansen och stilla din nyfikenhet :)
Eder, Minna :)
.
Thank you all my sweet friends around the world for your support with the book!!! I'll keep you informed.. The book is in Swedish, but I'll show you some pic anyhow when it's finally out.
Now to something totally different. I feel terrible for not have answered to all questions you've asked me during my blogging years. I want to make it up to you and today I'll answer to you every question. So lets hear them :)
Yours truly,
Minna :)

Min bok * My book



Vet ni vad? Jag ska ge ut en bok! Tillsammans med förlaget Semic och den kommer ut lagom till den stora trädgårdsmässan i mars. Är så glad och tacksam för att få vara med i all vad det innebär när man gör en bok. Har lämnat in all material och väntar på att få se den färdiga layouten så småningom. Tack mina vänner, utan er uppmuntran och stärkande ord hade det nog inte blivit någon bok från mig inte!!!Ni är bäst!!!

På bilden paradisäpplen på en hylla i vårt växthus igår (inte från boken).

Onsdagskram, Minna :)

You know what? I've written a book! About flowers of course. It will be released around the big garden exhibition here in Sweden in March. I'm sooo happy and grateful for the publisher Semic that I've given the opportunity to be part of a making a book -process. All the images and texts are ready - I'm waiting for to see the layout.

And you my friends, you get the biggest Thank you of all! Without your support, upplifting comments and kind words there would have not been a book. Not from me anyway :) You're the best!

The picture is taken in our green room yesterday, no connections to my book.

Hugs, Minna :)

Luktärt * Sweet pea

Foto: Minna Mercke Schmidt



Först vill jag tacka för mmmmmums delikata recept som ni delat med er (läs i kommentarerna här), har inte gjort något än, men ska definitivt testa ett par!!! Tusen tusen tack!

Och sen ville jag tipsa om att ta vara på de sista luktärtsblommorna. Mina (som jag drev upp från frö, kröhöm) har blommat så fint så fint, men nu är de på sista versen. Bladen än gula och fula och istället för att låta dem blomma ute några dagar till så klippte jag av blommorna och njuter av dem inomhus istället.

Om du gör en krans (i min har jag även bär från liguster), kan du lägga dem på en fat med lite vatten på, då vissnar den inte på direkten.
.
Kram från regnet!
Minna & lille assistenten Elmer :)
.
First of all I want to thank you for sharing your tomato recipies (read under comments here), they sound delicious and I 'll definetely try a couple. Thank you and I will make a post later!

I also wanted to show what I did with my last sweet pea flowers. The plants are looking really ugly now, but have still some flowers, so I gathered them in a vase together with some snowberries and made a wreath with berries from privet. The wreath lives longer if you place it on a plate with water.
.
Hugs,
Minna and her little helper Elmer :)

Tomat recept efterlyses * Tomato recipies wanted

Foto: Minna Mercke Schmidt
Nu har det blivit så kallt att jag har gett upp hoppet på att tomaterna ska mogna ute. Plockade dessa igår. Men vad ska jag göra med dem - tacksam för alla tips... för det finns massa fler tomater där ute och inte ska de slängas!

Tack på förhand!
Minna :)

Now it's gotten so cold that I've given up the hope that my tomatoes will turn red outside. I picked these yesterday and today I'm asking for your help - what should I do with them, grateful for your tip... there's plenty of them still outside and one thing is for sure, I don't want to throw them away!

Thank you in advance!
Minna :)