På hösten tänker man på våren - bästa tips för vårlökar och blomsterfrön


Ett roligt projekt för en solig höstdag är att plantera vårblommande lökar. Samtidigt som du håller på att göra trådgården färdig för vintern, förbereder du också för en blomstrande vår. Läs mina tips för bästa resultat för lökplantering och hur du planerar för vårens frösådd.

Dags att plantera vårlökar
Våren är en bra tid att planera vilka lökväxter du vill ha i din trädgård. Då är det enklast att föreställa var blommorna passar och hur många behövs när andra växter inte syns till. Spara några gamla lökkataloger för inspiration och rita en plan som du plockar fram på hösten.

Vårblomstrande blomlökarna kommer till salu på hösten och då är det bekvämt att plocka fram planeringen från våren. Har du inte någon, är det inte hela världen, tänk bara bort det mesta av perenn- och sommarblommorna och gräv ner de lökar du har inhandlat. Om möjligt, gör en skiss över var och vad du har planterat. Dels för om du ska plantera fler perenner eller lökar senare på hösten dels att du kan se på våren vilka som kom upp.


När du väljer lökar, känn att de är fasta och fina på ytan.

Ju tidigare blomning, desto tidigare i jord
Lökväxter såsom krokus, vintergäck och snödroppar blommar tidigt och ska helst planteras då jorden är fortfarande varm. Jordtemperaturer mellan 5°C och 10°C är idealiskt. Den varma jorden gör att lökarnas rotsystem utvecklas snabbare.
Lökväxter som blommar senare kan planteras när som helst under hösten innan tjälen går i marken.

Längre blomning
Planera din plantering så att den pågår en längre tid. Sätt samma lökar i jorden med en veckas mellanrum och du kommer att få längre blomning.

Förvaring av lökar
Måste du förvara dina lökar innan du sätter dem i jorden ska du packa upp dem. Lägg dem sedan torrt och mörkt i öppna påsar så lökarna har tillgång till frisk luft. Temperaturen bör inte överstiga 20°C. Små lökar som torkar ut snabbt (till exempel ramslök, vintergäck, hundtandsliljor, snödroppar och snölilja) bör förvaras i en låda med sand eller torvdamm.
 

Plantering
Att plantera lökar är enkelt. Det finns speciella lökjärn, men en vanlig liten spare fungerar fint. Planteringsdjupet får vara tre gånger lökens höjd och mellanrummet för det mesta 10-20 cm. Kom ihåg att sätta den rundade ytan neråt och toppen uppåt. Strö lite stenmjöl i planteringshålet. Vattna.
 
Lökar trivs bäst i väldränerat jord. Blodmjöl ger extra näring till dina lökar.Tulpan- och andra lökar trivs bäst i väldränerad jord
Blomsterlökar trivs i alla olika sorters jordar så länge dräneringen fungerar. Lökar i sandjord får dock lätt brist på näringsämnen, vilket du kan åtgärda med extra kompost. Tung lerjord klumpas lätt samman och gör det svårt för lökarnas rötter at ta upp fukt och näring. Tillsätt kompost blandat med fin sand så att lerklumparna mjukas upp. Blodmjöl rekommenderas också för extra näring.

 
Plantera lökar även i krukor för extra tidig blomning.


Använd lökkorg för enklare plantering - och om du vill flytta på lökarna efter de blommat


Planera för lång blomning
Tänk på att planera för en lång blomningstid, med lökar som börjar blomma genast då snön smällt (t ex snödroppe och krokus) till de som blommar först i juni (t ex sena tulpaner). Ifall du gräver en ny rabatt kan du plantera in sommarblommor, perenner och även höstblommande ettåriga växter – garanterad lång och härlig blomsterprakt! Jag brukar beställa mina fröer från Impecta.

Bygg en fröbank - ta frön från dina växter


 Komplettera med en beställning på fröer på ettåriga blommor från fröfirmor.

Det här behöver du alltså tänka på när du planterar vårlökar på hösten:
  • När du väljer lökar, känn på dem att de är fasta och fina på ytan.
  • Måste du förvara dina lökar innan du sätter dem i jorden ska du packa upp dem. Lägg dem sedan torrt och mörkt i öppna påsar så lökarna har tillgång till frisk luft.
  • Vid förvaring av små lökar ska de helst ligga på sand eller annat som avger lite fukt innan det är dags att plantera. De möglar lätt.
  • Planera din plantering så att den pågår en längre tid. Sätt samma lökar i jorden med en veckas mellanrum och du kommer att få längre blomning.
  • Tumregeln för plantering av lökar är att de ska ner två-tre gånger så djupt som deras storlek. De ska stå tätt, men inte röra varandra.
  • De tidigt blommande blomsterlökarna ska planteras medans jorden är fortfarande varm, resten kan planteras fram till frosten. 
  • Jorden ska vara väldränerad.
  • Använd blodmjöl till extra näring.
  • Ett bra sätt att markera var du har planterat lökar är gamla bestick som du skriver på. Samla ett gäng från loppisar för en billig peng. Skriv med en vattenfast markös-penna.
  • Rita en karta över planteringarna så du kommer ihåg till våren vad du planterat.
Hoppas dessa tips kom är till hjälp! Som sagt, du kan plantera så länge tjälen inte gått ner i jorden. När du planterat lökarna, kan du mysa i soffan och börja planera vårdens sådder! 

Tips!  Det pågår höstrea på lökar och knölar på de flesta trädgårdsbutiker just nu. Till exempel:
Kram,
Minna ❤

Länk till mitt Instagram konto