Hur ska jag sköta min julros


De som följer mig på sociala medier har läst om mina bekymmer med julrosplantorna som ser bedrövliga ut och vill inte blomma. Fick fina tips på instagram, mest rörandes om vikten att gödsla på våren. Jag bestämde att ta tag i saken och läsa på ordentligt, det finns säkert fler därute som drömmer om en woodland -rabatt med ett hav av blommande julrosor. Så jag har samlat det viktigaste om plantering, skötsel och eventuella problem med åtgärdsförslag. Nu ska det snart blomma även här. Och hoppningsvis även där  hos dig (om det inte redan gör det). Jag vet inte hur jag får bort detta, hav överseende --->
<- basta.="" bild="" blommande="" det="" ett="" ev="" f="" ggande="" grundl="" ha="" har="" hur="" inklusive="" jag="" julroshav.="" julroshav="" kan="" klart.="" l="" med="" nbsp="" nedan="" och="" om="" orsak="" p="" plantering="" problem.="" r="" s="" samlat="" se="" sk="" ska="" sningar="" tsel="" ut="" vi="">

.
.

Plantering

 - Plantera helst på hösten för att de ska rota sig bäst. Våren fungerar också, men då ska man se över sin planta om sommaren är mycket torr och vattna så den kan rota sig ordentligt. Det är viktigt att de nyplanterade plantorna inte torkar ut, därför är sommaren ofta inte den bästa tidpunkten.

- Planteras i en djup, mullrik, ganska kraftig och kalkhaltig jord. Julrosen är inte särskilt krävande och kan klara sig även i andra typer av jordar, men undvik vattensjuka jordar . Även styva lerjordar kan vara svåra, lätta upp med barkmull, grov kompost eller grus vid plantering i så fall.

- Välj en plats med halvskugga eller silande ljus.

- Det går också bra att ha de flesta julrosorna i urna men de har ett djupt rotsystem och är gillar inte att stå i vatten, se alltså till att dräneringen fungerar. Skydda urnan mot frost under vintern genom att klä in krukan och ställa den på frigolit, ta in den i ett garage eller gräva ner hela urnan i en torvbädd eller i komposthögen.


Skötsel


- Gödsla med organiskt gödselmedel som brunnen kogödsel, kompost eller hönsgödsel på våren. Du kan även strö krossade äggskal i din julrosrabatt för lite extra kalk.

- Om du odlar i urna så ta gärna upp jordklumpen på våren och fyll på med lite färsk kompost eller gödslad trädgårdsjord.

- Klipp bort gamla blad tidigt på våren (stamjulros och klockjulros klipper man efter blomstjälken är överblommad). På det här sättet minskar risken för spridning av svartfläcksjuka.

- Julrosor är torktåliga när de väl är etablerade. Men på riktigt torra somrar är det lämpligt att vattna även etablerade julrosor för att få rikligt med blommor nästa år.

- Flytta helst inte julrosen, den vill utveckla sitt rotsystem i lugn och ro. Om du lämnar den i fred då blommar den bäst och sätter frö och sprider sig i rabatten. 

Härdighet

På en skyddad växtplats kan julrosor odlas i större delen av Sverige. Undantag kan du läsa mer om här.

Varför blommar inte min julros

Det kan finnas olika skäl, men dessa är de vanligaste tror jag:

Fel läge - antingen för torrt och soligt, eller alldeles för blött.

Åtgärd - flytta på din julros. Men ha tålamod, det kan ta ett par år innan den blommar. 

Svartfläckesjuka (Microsphaeropsis hellebori) - växten blommar, men plantan är ynklig och täckt med svarta fläckar (se bild nedan) Svartfläcksjuka  är en mycket vanlig svampsjukdom hos julrosor. 

Åtgärd: Klipp bort angripna delar. Gödsla ordentligt för att ge plantan växtkraft, och den vägen orkar den stå emot sjukdomen. Klipp också bort en del blad för att få luftväxling, då svampen gynnas av en fuktig miljö.Gråmögel (Botrytis sp.), en annan svampsjukdom gynnas också av fuktig miljö. Svampen angriper skotten vid basen vilka då ruttnar och viker sig, detta är vanligt när det varit tö varvat med frost under en längre period. 

Årgärd: Rensa upp och täck med ett tunt lager av luftig kompost eller barkkompost.

BladlössEn alldeles egen art av bladlus (Macrosiphum hellebori) blir ibland ett problem. Den gör ingen direkt skada men plantorna blir smutsiga och kladdiga av honungsdaggen. 
Åtgärd: Spola med såpvatten eller något annat luspreparat.

’Svarta döden’ Ovanlig sjukdom som orsakas av virus Hellebore net necrosis virus (HeNNV). Symptomen börjar som svarta streck på blad och blommor, ofta längs nerverna och utvecklas därefter snabbt, se bild nedan. Plantorna blir deformerade och förtvinar successivt.

Åtgård: Ta bort plantan genast, bränn den eller kasta i soporna. Bekämpa också bladlössen om du ser några,  eftersom sjukdomen troligen sprids med dessa. Det finns inga kemiska bekämpningsmedel för virussjukdomar.Svarfläcksjukan har jag i rabatten, gråmögelsvampen brukar attackera plantor som jag har i planteringar som jag har ståendes i växthuset - och där jorden är täckt med mossa eller dylikt. Nu blir det slut på det. Luft ska de ha de små stackarna.

Jag är övertygad om att vi kommer att komma väldigt långt med dessa råd, och en portion tålamod, det tar ett par år innan julrosorna har funnit sig till ro efter plantering och orkar lägga energi på att blomma. Men när den väl har satt igång (och får lite godsaker på våren) då finns det ingen hejd på varken blomning eller spridning via frösådden. Det är min målbild nu och den kör vi på  eller hur fellow julrosfantaster : ) 

Har någon där ute ännu fler tips eller berättelser om vägen till ett julroshav - berätta gärna i kommenterar, hade varit så roligt att höra!


Som källa ha jag använt julrosor.se och greenspire.se


Kommentarer

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}
هل تعانون من الحشرات وكثرتها واضرارها البالغة نقدم لكم افضل شركة لابادة جميع انواع الحشرات بالضمان وهي شركة المثالية لمكافحة الحشرات حيث تقدم اليوم افضل العروض والخدمات بارخص الاسعار بخصم 50% لفترة محدودة

شركة المثالية لمكافحة الحشرات
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالخبر
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالقطيف
______________________________________________________________________________________________________________
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالاحساء
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالجبيل
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بجدة
Uplay365 sa…
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom

ผ่านเว็บ B2BET**
Camila360 sa…
Hej vänner jag heter Camila Rodela och jag är från Michigan, United State. Jag är här för att vittna om DR.OGAGA ​​KUNTAs goda verk i mitt liv. Min man och jag har varit gift i 27 år med två barn. Bara för två år sedan kom allting till slut. Jag ville ha min man tillbaka och jag bad honom men han lyssnade aldrig, så jag stötte på flera vittnesmål om denna speciella stavningskastare. Några människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern och botar cancer och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att stoppa skilsmässa och också stava för att få ett bra betalt jobb så vidare. Han är fantastisk, jag kom också över ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Vera, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin ex älskare och i slutet av sitt vittnesbörd släppte hon sin email.After att ha läst alla dessa bestämde jag att ge honom ett försök. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. Och han berättade för mig vad jag behöver göra, jag gjorde det och min man kom tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi var ännu lyckligare än någonsin tidigare DR.OGAGA ​​KUNTA du är en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man. Om du har något problem och du letar efter en riktig och äkta stavningskastare, prova honom när som helst, han är svaret på dina problem. Du kan kontakta honom via email: ogagakunta@gmail.com och få dina problem att lösa mig. Han kan lösa följande problem och mycket mer.
(1) OM DU VILL DIN EX-BACK
(2) DU ÖNSKAR ATT KONVINTERA DIN HUSBAND FÖR ATT STOPPA DIVORNET
(3) DU ÖNSKAR ATT FRAMFÖRAS I DIN KONTOR
(4) DU ÖNSKAR MÄN OCH KVINNER ATT KÖRA FINNA DIG ATTRAKTIVA
(5) OM DU ÖNSKAR ATT TÄNKA EN BARN
(6) du vill vara rik
(7) DU ÖNSKAR DIN HUSBAND FÖR ATT ÄLSKA ENDAST DIG FÖR RESTEN AV HANS LIV
(8) DU BEHÖVER GOD LUCK SPELL
(9) DU BEHÖVER EN LOTTERIPELL
(10) DU BEHÖVER EN JOBB
ogagakunta@gmail.com
Anonym sa…
Jag heter Ahiga Audrey, jag bor i Ohio, USA och jag är glad att ha en härlig och omtänksam make med tre barn. Ett stort problem inträffade i min familj för ett år sedan, mellan mig och min man, så hemskt att han förde saken till domstolen för skilsmässa. Han sa att han aldrig skulle stanna hos mig igen, och att han inte älskade mig längre. Så han lämnade huset och fick mig och mina barn att gå igenom allvarliga smärtor. Jag försökte alla mina medel för att få honom tillbaka genom mycket tiggeri men inte alls. Slutligen bekräftade han att han hade fattat sitt beslut och han skulle aldrig se mig igen. På en freaky natt när jag kom tillbaka från jobbet mötte jag en vän av min som frågade min man. Jag förklarade allt för henne, så hon berättade för mig att det enda sättet jag kan få min man tillbaka är att besöka en stava chaser eftersom det verkligen fungerade för henne också. Men jag trodde aldrig på stavning, men jag hade inget annat val än att följa hennes råd. Hon gav mig e-postadressen till stavningskontrollen som är spellspecialistcaster937@gmail.com
Så nästa morgon skickade jag ett mail till adressen hon gav mig och stavningsförsäkran om att jag kommer att få min man tillbaka om två dagar. Vilket fantastiskt uttalande !! LOL !!! Jag trodde aldrig så han talade till mig och berättade allt jag behövde göra. Nästa morgon, förvånansvärt, ringde min man som inte ringde mig i över ett år mig att komma tillbaka. Så fantastiskt rätt? Jo så så kom han tillbaka samma dag, med mycket kärlek och glädje, och han blev om ursäkt för sina misstag och för smärtan han orsakade mig och mina barn. Från och med den dagen har vårt förhållande varit starkare än tidigare. Tack för hjälpen från den här stora stavningskanalen. Mitt råd för alla där ute genom olika utmaningar är att kontakta denna stora man och precis som han gjorde för mig kommer han att lösa alla dina problem. Du kan skicka honom ett mail via den här e-postadressen. Jag lovade honom att jag skulle berätta för hela världen om hans magnifika krafter. om du befinner dig i något sådant tillstånd eller om du har något problem med att "ta tillbaka din ex. inte bara det han kan hjälpa dig
1) Främjas i allt du gör.
2) Tjäna bra pengar eller vinn en lotteri.
3) uppnå framgång i affärer
4) andliga problem.
5) åtalas
6) Leta efter din livspartner.
7) få ett välbetalt jobb.
8) Få kontroll över ditt äktenskap.
9) få nytta och få attraktion från människor.
10) förlora pengar.
(11) läka alla sjukdomar. både härdbart och ohälsosamt precis som hiv / aids, cancer, något alls
(12) löser graviditetsproblem och välsignar dig med barn.
(13) Få ditt visum eller arbetstillstånd
hans email igen adressen är igen spellspecialistcaster937@gmail.com

Dear customer All of us suffer from problems at home difficult to solve and may pose a great danger to your life and life of those you love such as harmful insects dangerous, which threaten human life and the transmission of diseases and cause a lot of physical problems So provided theAl Manarah Company has all kinds of insects
شركة تنظيف منازل بالرياض
شركة تنظيف سجاد بالرياض
شركة تنظيف بالرياض
شركة تنظيف مجالس بارياض
شركة مكافحة حشرات بالرياض
شركة تنظيف مكيفات بالرياض
عزيزي العميل عندما تنتقل من منزل لاخر وتحتاج ان تنقل عفش واثاث منزلك
فعليك الاتصال بشركة متخصصة في خدمات نقل الاثاث والعفش لذلك شركة المناره افضل شركة نقل اثاث والعفش
في ازي قومت بي نقل اثاث من مكان الي اخر فقوم بي اران علي شركه المنارة
ليه خدمات المنزلية
شركة نقل اثاث بالخبر
ونحن سنكون سعداء جدا إذا تواصلت معنا لتنفيذ هذه المهمة مع ضمان كامل بسلامة الاثاث الخاص بك.
شركة نقل اثاث بالقطيف
نمتلك افضل عمالة مدربة علي نقل الاثاث والعفش
لان وقد اصبحت فكرة نقل الاثاث متبلورة امام عينيك فلم يعد مطلوب منك سوى اخذ قرار والاتصال بشركة نقل عفش في الدمام مناسبة تقوم بتنفيذ تلك العملية لك
شركة تنظيف بابها
تقدم لقم شركة المنارة لتنظيف المنازل ولفلل ولشوقق ول اصار ول زجاج ول رخام شركه المنارة افضل شركه في دمام شركه المنارةتقدم عمل مميز وعمل جيد وشغل نضيف ونقدم لقم ناس تبزل جهد فل عمل وقل دا في اقصا وقت تتخيل شركة المناره تقدم العرود بي منسبت عيد الفطر
شركة مكافحة حشرات بجازان
شركة المنارة تقدم افضل عمل ومضرب علي المكافحه الحشرات وفريق عمل ومميز شركة المنارة لي رش المبيادات ورشق انمل البيض ول مكافحه الحشرات شركتنا تتميز عن بقي اشركه في ازي جات تعمل صيانا لي االمنزل فقوم علي زر التصال علي شركة المنارهشركة رش مبيدات بالخبر
شركة رش مبيدات بالقطيف
شركة المناره تمتلك عمالة محترفة لتنظيف وتعقيم خزانات المياه بجميع انواع سواء بلاستيك او خراسنية
عميلي العزيز تقدم لقم شركه المنارة انضف تنظيف الخزنات المياه با دمام
في هي شركه المنارة تقوم بي عمل مميز بل اخر
شركة تنظيف خزانات بالخبر
شركة تنظيف خزانات بالقطيف
عزيزي العميل نعلم ان وقتك ثمين فنقدم لك افضل شركة تنظيف
خدمات التنظيف من الخدمات المهمة التي يجب القيام بها من حين لاخر
نقوم بتنظيف الشقق والفلل والمنازل
بافضل الادوات والاجهزة الحديثة
نقوم بتنظيف المجالس والموكيت والستائر وجميع المفروشات
تقدم لقم شركه المنارة العرود القوي ول مل المميز
شركة تنظيف بالخبر
شركة تنظيف بالقطيف
عزيزي العميل للاطمئنان علي منزلك يجب فحصه من الحين للاخر
لضمان عدم وجود تسربات مياه تقضي علي اساس المنزل
تقم لقم شركه المنارة
لفريق العمل المميز في ازي حولت تتمان علي منزلك بي سحا وي سلامه
فقوم بران علي شركة المنارة
شركة كشف تسربات المياه بالخبر
شركة كشف تسربات المياه بالقطيف
انسداد المجاري من المشاكل الخطيرة التي تواجهك عزيز العميل حيث تتكاثر الجراثيم والحشرات والرائحة الكريهه
فشركة المناره تمتلك سيارات تسليك المجاري وشفط وتنظيف البيارات تاتيك باقصي سرعه
وي افضل الاجهزة الحديثه في هي شركة المنارة
افضل شركه في دمام وتقوم بل عمل المميز
شركة تسليك مجاري بالخبر
شركة تسليك مجاري بالقطيف
عميلي العزيز تقدم لقم شركه المنارة العمل المميز في ادا اتسليك المجاري فل قطبف فل الخبر فل الجبلي فل ابها
فل بيشا فل خميس مشيط ول لخي بما ياعني اشوارع وطروق في ارواح ول ما المعكعكا
شركة المنارة ارخص شركا فل القطيف بما ياعني ان
شركه المنارة هي ارخص شركه في دمام
وشغل علي مضار 24 ساعه
great photo's!
e-keshavarz sa…
چاپ استیکر کوچک و بزرگ در طرح‌های گوناگون برای کاربرد تبلیغی نمایش لوگو و دیگر اطلاعات و خدمات فروش یک محصول که روی دیوارها و سطوح شیشه‌ای ویترین‌ها و دیگر نقاط در نمایشگاه‌ها، فروشگاه‌ها، پاساژها و مراکز تجاری به کار می‌رود.

Populära inlägg