De som följer mig på sociala medier har läst om mina bekymmer med julrosplantorna som ser bedrövliga ut och vill inte blomma. Fick fina tips på instagram, mest rörandes om vikten att gödsla på våren. Jag bestämde att ta tag i saken och läsa på ordentligt, det finns säkert fler därute som drömmer om en woodland -rabatt med ett hav av blommande julrosor. Så jag har samlat det viktigaste om plantering, skötsel och eventuella problem med åtgärdsförslag. Nu ska det snart blomma även här. Och hoppningsvis även där hos dig (om det inte redan gör det). Jag vet inte hur jag får bort detta, hav överseende --->
<- basta.="" bild="" blommande="" det="" ett="" ev="" f="" ggande="" grundl="" ha="" har="" hur="" inklusive="" jag="" julroshav.="" julroshav="" kan="" klart.="" l="" med="" nbsp="" nedan="" och="" om="" orsak="" p="" plantering="" problem.="" r="" s="" samlat="" se="" sk="" ska="" sningar="" tsel="" ut="" vi="">->
.
.
Plantering
- Plantera helst på hösten för att de ska rota sig bäst. Våren fungerar också, men då ska man se över sin planta om sommaren är mycket torr och vattna så den kan rota sig ordentligt. Det är viktigt att de nyplanterade plantorna inte torkar ut, därför är sommaren ofta inte den bästa tidpunkten.
- Planteras i en djup, mullrik, ganska kraftig och kalkhaltig jord. Julrosen är inte särskilt krävande och kan klara sig även i andra typer av jordar, men undvik vattensjuka jordar . Även styva lerjordar kan vara svåra, lätta upp med barkmull, grov kompost eller grus vid plantering i så fall.
- Välj en plats med halvskugga eller silande ljus.
- Det går också bra att ha de flesta julrosorna i urna men de har ett djupt rotsystem och är gillar inte att stå i vatten, se alltså till att dräneringen fungerar. Skydda urnan mot frost under vintern genom att klä in krukan och ställa den på frigolit, ta in den i ett garage eller gräva ner hela urnan i en torvbädd eller i komposthögen.
Skötsel
- Gödsla med organiskt gödselmedel som brunnen kogödsel, kompost eller hönsgödsel på våren. Du kan även strö krossade äggskal i din julrosrabatt för lite extra kalk.
- Om du odlar i urna så ta gärna upp jordklumpen på våren och fyll på med lite färsk kompost eller gödslad trädgårdsjord.
- Klipp bort gamla blad tidigt på våren (stamjulros och klockjulros klipper man efter blomstjälken är överblommad). På det här sättet minskar risken för spridning av svartfläcksjuka.
- Julrosor är torktåliga när de väl är etablerade. Men på riktigt torra somrar är det lämpligt att vattna även etablerade julrosor för att få rikligt med blommor nästa år.
- Flytta helst inte julrosen, den vill utveckla sitt rotsystem i lugn och ro. Om du lämnar den i fred då blommar den bäst och sätter frö och sprider sig i rabatten.
Härdighet
På en skyddad växtplats kan julrosor odlas i större delen av Sverige. Undantag kan du läsa mer om här.
Varför blommar inte min julros
Det kan finnas olika skäl, men dessa är de vanligaste tror jag:
Fel läge - antingen för torrt och soligt, eller alldeles för blött.
Åtgärd - flytta på din julros. Men ha tålamod, det kan ta ett par år innan den blommar.
Åtgärd - flytta på din julros. Men ha tålamod, det kan ta ett par år innan den blommar.
Åtgärd: Klipp bort angripna delar. Gödsla ordentligt för att ge plantan växtkraft, och den vägen orkar den stå emot sjukdomen. Klipp också bort en del blad för att få luftväxling, då svampen gynnas av en fuktig miljö.
Gråmögel (Botrytis sp.), en annan svampsjukdom gynnas också av fuktig miljö. Svampen angriper skotten vid basen vilka då ruttnar och viker sig, detta är vanligt när det varit tö varvat med frost under en längre period.
Årgärd: Rensa upp och täck med ett tunt lager av luftig kompost eller barkkompost.
Bladlöss - En alldeles egen art av bladlus (Macrosiphum hellebori) blir ibland ett problem. Den gör ingen direkt skada men plantorna blir smutsiga och kladdiga av honungsdaggen.
Åtgärd: Spola med såpvatten eller något annat luspreparat.
’Svarta döden’ - Ovanlig sjukdom som orsakas av virus Hellebore net necrosis virus (HeNNV). Symptomen börjar som svarta streck på blad och blommor, ofta längs nerverna och utvecklas därefter snabbt, se bild nedan. Plantorna blir deformerade och förtvinar successivt.
Åtgård: Ta bort plantan genast, bränn den eller kasta i soporna. Bekämpa också bladlössen om du ser några, eftersom sjukdomen troligen sprids med dessa. Det finns inga kemiska bekämpningsmedel för virussjukdomar.
Svarfläcksjukan har jag i rabatten, gråmögelsvampen brukar attackera plantor som jag har i planteringar som jag har ståendes i växthuset - och där jorden är täckt med mossa eller dylikt. Nu blir det slut på det. Luft ska de ha de små stackarna.
Jag är övertygad om att vi kommer att komma väldigt långt med dessa råd, och en portion tålamod, det tar ett par år innan julrosorna har funnit sig till ro efter plantering och orkar lägga energi på att blomma. Men när den väl har satt igång (och får lite godsaker på våren) då finns det ingen hejd på varken blomning eller spridning via frösådden. Det är min målbild nu och den kör vi på eller hur fellow julrosfantaster : )
Har någon där ute ännu fler tips eller berättelser om vägen till ett julroshav - berätta gärna i kommenterar, hade varit så roligt att höra!
♥
Som källa ha jag använt julrosor.se och greenspire.se