Gör hängande gröna bollar till advent


Fina gröna bollar är superenkla att göra, och superdekorativa att hänga upp till advent.
Gröna bollar kan du göra av allt vintergrönt; gran, tall, buxbom, thuja, cypress, idegran, en.... 
Jag visar här två olika sätt, sen är det bara att välja vilken som tilltalar mest. 

Du behöver oasis - antingen för torra arrangemang (det ljusbeige i bilden), den är väldigt tålig och passar bra till större bollar. Vill du göra en mindre boll, eller är orolig att det gröna materialet inte får tillräckligt med vätska (om bollarna hänger i uterum eller dyl) då är det lämpligast att använda grön oasis som du blötlägger först. 

Man kan göra bollarna även i hönsnät. Då tar man en bit hönsnät och rullar den till en boll (med lite nät även inuti bollen, det ger stadga när du sticker i kvistarna). Har ingen bild nu tyvärr. 

Du behöver även en vass kniv och natursnöre.


Forma oasisen till en boll. 


Innan du börjar sticka i grenar måste du ordna en upphängningsanordning. Det gör du av ståltråd och en stadig pinne. Stick ståltråden genom oasisbollen, snurra fast pinnen i tråden när den kommer ut på botten av bollen. Böj ståltråden till en ögla så du kan fästa snöret i bollen när du är färdig.Sen sticker du i tills bollen är grön och fin. 
VARNING! Om du har en liten boll, stick inte för långt in då går basisen lätt sönder, 
speciellt den gröna. 


Ett annat alternativ är att klä bollen med mossa (enklast och snabbast) eller små kvistar av vintergrönt material. Ta mjuk ståltråd på rulle (spoltråd även kallat) och vira fast mossan eller grenarna..


Sen är det bara att hänga upp bollarna. Gör gärna många och olika storlekar. More is more!