Blommor från förr


Idag vill jag slå ett slag för blommorna som stod hemma hos våra mor- och farföräldrar. De finns fortfarande, inte minst för att de är lättskötta och blommar glatt och snällt. Vad piggar upp bättre än en härlig blomning inomhus när det är kallt och ruskigt ute.

På bilden ovan blommar gloxinian med dess imponerande blommor. På ett ljust ställa utan direkt solljus kan den blomma länge så länge du plockar bort de vissna blommorna och låter jorden torka lätt mellan vattningarna. Orbbunkens gröna ger härligt lyster. Den älskar att få en daglig dusch (men dör inte utan).


Med en grön gloria av murgröna andas saintpaulian nytänkande romantik. Plantera minimurgrönor tillsammans med saintpaulian och låt växa på båge. Eller köp en färdigväxt murgröna :)


Var inte rädd att kombinera högt och lågt. En samplantering av uppåtväxande och hängande växter ger ståtligt resultat när de får gott om plats att bre ut sig. I en avlång kruka är det lätt att experimentera och byta ut växter allteftersom. Kornettblommor med plättar-i-luften mellan.
Låt blommorna ta plats i inredningen. Krukor med saintpaulia och oregano ger liv och färg åt en personligt arrangerad hylla.Zink och rostfritt framhäver den vackra kombinationen av praktbrowallia, ormbunke och begonia.

-Praktbrowallia vill stå så ljust som möjligt och trivs inte under 18 grader. Håll jorden jämnt fuktig och ge den rikligt med näring varje vecka under blomningen så fortsätter den snällt ge nya blommor.

-Även begonian trivs bäst med jämn vattning; låt den varken torka ut eller stå för blött. Ge svag näring varannan vecka medan blomningen pågår och ställ inte frukt i närheten av begonian, den är känslig för etylengas från frukt.Så här sköter du om kornettblommna (Streptocarpus)

Placeras ljust, men på sommaren inte i direkt sol. På vintern vill den däremot få sol.
Trivs inte under 15 grader eller i drag. Under viloperioden (när den inte blommar) ska den dock helst stå i 10-15grader.
Jorden ska hållas lätt fuktig, dock ej blött. Rötterna är känsliga för temperturväxlingar, vattna med rumstempererat vatten.

Stänk av kallt vatten på bladen kan ge fula fläckar. Under vintern hålls jorden något torrare. Svag näring ges varannan vecka under sommarhalvåret. Omplantering görs varje vår, gärna i krukväxtjord av bra kvalité med sand i. Klipp av överblommade stänglar med sax för att inte skada växten.Idag finns det miniversioner på de flesta plantorna, finns det ngt sötare!Skötselråd 

Kornettblomma Streptocarpus

Placeras ljust, men på sommaren inte i direkt sol. På vintern vill den däremot få sol.
Trivs inte under 15 grader eller i drag. Under viloperioden (när den inte blommar) ska den dock helst stå i 10-15grader.
Jorden ska hållas lätt fuktig, dock ej blött. Rötterna är känsliga för temperturväxlingar, vattna med rumstempererat vatten.

Stänk av kallt vatten på bladen kan ge fula fläckar. Under vintern hålls jorden något torrare. Svag näring ges varannan vecka under sommarhalvåret. Omplantering görs varje vår, gärna i krukväxtjord av bra kvalité med sand i. Klipp av överblommade stänglar med sax för att inte skada växten.

Saintpaulia

Saintpaulian är den perfekta blomman för vårt inomhusklimat. Den ska stå i normal rumstemperatur hela året, aldrig under 16°C. För att man ska få en så riklig blomning som möjligt ska blomman stå ljust, dock inte i söderfönster annat än vintertid. Den trivs bäst i något fuktigare klimat, men klarar vår torra inomhusluft mycket bra. Om man duschar vatten på bladen är det viktigt att vattnet är rumstempererat.

Blomman vattnas så att den blir ordentligt genomvattnad. Låt jorden torka ut mellan bevattningstillfällena. Om blomman vattnas underifrån ska vatten som inte sugits upp hällas av, ständig väta tar död på växten. Eftersom rötterna är känsliga för temperaturväxlingar bör man endast vattna med rumstempererat vatten. Kallt vatten som spills på bladen kan dessutom ge upphov till gula fläckar. Svag näring ges någon gång i veckan fram till årets slut, därefter vilar plantan. Näringstillförseln återupptas under våren när ljuset återkommit och plantan börjar växa igen. Vissna blommor och blad plockas bort och växten planteras om på våren i porös och genomsläppig jord. För att bibehålla blommans vackra form bör växten emellanåt delas. Om man köpt växten under den kallare perioden på året är det viktigt att packa in plantan och skydda den ordentligt från kyla när man fraktar hem den.


Gloxinia

Gloxinia står gärna i ljusa fönster mot öst eller väst. Undvik skarp sol. Trivs i normal rumstemperatur, undvik temperaturer under 18°C i växtperioden.
Vattna så att jorden hålls jämnt fuktig. Låt inte överskottsvatten stå kvar på fatet eller i ytterkrukan. Vatten på bladen kan ge fula, bruna fläckar. Ge halv dos näring i vattnet från april till augusti.

Ormbunke
Vattnas regelbundet så jorden hålls lätt fuktig hela tiden. Tillsätt näring i vattnet var 14:e dag från vår till höst. Måste duschas om luften är väldigt torr.

Praktbrowallia

Kan stå i ett söderfönster, men klarar också ljusa öster- eller västerfönster. Vill aldrig ha under 18 grader. Vintertid så ljust som möjligt.

Kräver att jorden hålls jämnt fuktig, slokar lätt. Vill ha mycket näring. Näringsvattna minst en gång per vecka under blomperioden. Populära inlägg