5 höstsysslor just nu



1) Samla fröer

Samla fröer vänner, det är en underbar känsla att ta vara på dem för att nästa år fortsätta med odlandet, hjälpa växterna att leva vidare. Själva processen är minst lika härlig. Att studera de olika frökapslarna, vika kuvert och kanske packa ihop till en present. 

Jag intervjuade Karina Brozinic från grobar.se om hur man ska göra:

När samlas fröerna inFrön skördas bäst på sensommar och höst. Den viktigaste regeln är att det ska vara torrt vid tidpunkten. 

Hur skördas fröer?Om fröna lossnar lätt i handen är det redskapet du ska använda. Lägg fröna i pappåsar eller kuvert. Kaffefilter funkar fint, undvik plastpåsar som gör att fukt samlas och mögel bildas. Om fröna är pyttesmå som vallmo eller nejlika, kan du klippa av hela fröställningen och skaka av direkt i påsen. Omoget material plockas med i sin helhet. Skriv gärna direkt på påsen vad det är du plockat. 
Efter insamlingFörst vill jag säga att vissa fröer ska sås direkt efter insamling. Vitsen med att skörda dem är att du kan bestämma var de ska gro. Resten förvaras för senare sådd. Vissa fröer sås vår, andra på hösten. Många perenner sås fördelaktigt på hösten. Läs mer i artikeln Fröodling av perenner’ Frökapslar behöver oftast torka ytterligare efter skörd, för att fröerna ska lossna. Ibland kan du behöva gnugga med händer eller med handduk tills de ger med sig.
Frökapslar och blomställningar som tagits in för att mogna kan förvaras i pappkassar luftigt eller hänga upp och ned. Du kan ha en pappkasse under för att samla in fröer som släpper.
Rensa noggrant bort växtdelar som blad, frökapslar och blomställningar. Annars kan dessa bidra till mögel. 
Fröerna måste vara riktigt torra innan de slutförvaras. Sprid ut dem på ett nät eller en tidning. Rör om i dem då och då och byt tidning efter någon dag. Du kan torka inomhus, utomhus om det är torrt och soligt.
Förvaring då? Enklast är att ha fröerna i papperspåsar, kuvert eller burkar. Märk noga och förvara dem torrt och svalt i en korg, trälåda eller större burk. Sedan ska de stå mörkt och svalt, ej över rumstemperatur.
Är bara fröerna ordentligt torra, går det utmärkt att ha dem i en lufttät förpackning i kyl eller frys. Men låt dem då bli rumstempererade innan du öppnar förpackningen, annars bildas kondensfukt. Ärtor och bönor är undantagen. De håller sig bäst i otäta påsar som vanliga papperspåsar.
Fröets livslängd hänger på hur moget det var när det skördades, hur väl det torkats och hur det förvaras. Det kan skilja flera år mellan ett bra och ett mindre bra förvaringsställe. Vill du vara säker på om det finns livskraft i dina fröer innan du sår kan du testa grobarheten några veckor tidigare.

Mer utförligt om att samla fröer kan du läsa här.



2. Rengör trädgårdsredskap
Tvätta med ljummen vatten och såpa. Om du vet att du haft sjukdomar som skadat växterna är det bra att torka redskapen med t-sprit. Häng redskapen upp på ett tort ställe.



3. Samla rönnbär och nypon på tråd
Nu är det rätt tid att ta vara på rönnbären och nyponen som ska användas till julens dekorationer. Trä på metalltråd och låt torka.


4. Gör en krans
Hösten är tacksam till att göra kransar på. Många kvistar är dekorativa i sig och kan enkelt böjas till vackra kransar. Ta hjälp av mjuk ståltråd för att binda fast.


5. Plocka en bukett
Sist, men absolut inte minst. Plocka en bukett. Så många du kan, så länge du kan.

Härliga trädgårdsstunder till er!