Nordiska Trädgårdar 2015, del 1


Åter hemma efter ett par dagar på Nordiska Trädgårdar fyllda med idéer, kunskap, tradition, nyheter, vänner, glädje, trängsel, inspiration, vill ha, värkande fötter, vårboost, odlingsglädje, iver, prat, blommor, a-haa upplevelser....


Varje år byggs det idéträdgårdar, årets vinnare har vi här. "Uti vår hage" by Gustavhill.


Årets trädgårdsprodukt, en praktisk flyttbar odlingskärl. Juryn motiverade valet så här:
Med MicroGarden har Urbanero utvecklat ett flexibelt och funktionellt alternativ till odling i pallkrage. Den låga vikten och det mjuka formbara materialet gör produkten lätt att använda och återanvända av odlare överallt, på terrassen, på balkongen och i trädgården. Med genomtänkt design och rejält tilltagen volym kan man i MicroGarden odla grönsaker överallt och naturligtvis även blommor.
Framtagen av Urbanero.Min favorit i balkong-tävlingen. "Svärmeri" av Studio Lena B


"Vår bostad joden behöver fler fjärilar. Fjärilar känner doften från en blommande balkong till och med på sjätte-sjunde våningen mitt inne i city. Med balkongen vår balkong njuter vi i flera nivåer" , kreatörerna Lena Bergens och Helen Pihl. Vinnaren i balkong-tävlingen. "Hipp, hipp, hurra" av Form och Funktion Trädgård. Förälskade mig totalt i fågelbon och murgrönatapetväggen. Och stämningen på deras balkong.
Så vackert! Såhär vill jag göra i min trädgård. Med just dessa fjädrar, underbar färg.Ytterligare en idéträdgård. En hängande sådan by Stefan Nilsson aka Trendstefan.


Fantastisk träd. En del av Rosendals idéträdgård.Årets pelargon presenterades också. Mer om den i eget inlägg.


Viktigaste för mässan stod mässan och Rölunda Gård med deras jordutställning.


Här fick besökarna lär sig om vad jord är, hur kompostering fungerar, vilka jordsorter som finns och betydelsen av att värna om jord. I år har FN utnämnt 2015 till ”The Year of Soils” för lyfta fram jordens betydelse och uppmärksamma att det varje minut försvinner ca 150 000 kvm odlingsbar jord i världen.
– Jord är en av de viktigaste byggstenarna för livet på vår planet. Jord ger förutsättning för vår matproduktion samt lagrar koldioxid och säkerställer en biologisk mångfald, berättade Niklas Vestin på Rölunda gård vars verksamhet handlar om att producera bra jord.

Mera bilder och prat om och från mässan hittar du här, här, här , här och rörliga bilder här.