Blomsterpyssla med syrenerNu var det Gerdas tur igen att göra här ett inlägg.
Maj månad är en riktig syren månad, överallt hänger klasarna från buskarna och doften är ljuvligt.
Jag tänkte idag bjuda er på lite blomsterpyssel, med syrener så klart.
Här nedan ska jag steg för steg förklara hur man gör detta arrangemang;

1.Låt en bit grön oasis suga till sig vatten(en bit som är ungefär 5/6 cm hög räcker för dess krukor).
2.Skär med en kniv de raka kanterna från oasisen och kolla om den passar i krukan, oasisen ska inte sitta trångt i krukan för vi ska också lägga mossan runt oasisen.
3. Lägg mossan runt hela oasis biten och bind fast mossan med grön spoltråd(detta har jag gjord för
att behålla fuktigheten i oasisen.
4. Lägg den med mossklädda oasisbiten i krukan, oasisen ska inte sticka upp från blomkrukskanten men ska vara ungefär 3 cm under blomkrukskanten.
5. Ta ett tjock blomstertråd(jag tog en som var 1,5mm) och stick tråden underifrån genom hålet i krukan och ut igen genom oasisen.
6. På den sidan där blomstertråden sticker ut från oasisen böjer du med en tång en krok i tråden och i den kroken lägger den en liten bit blomsterpinne(alternativ en liten stadig bit gren). Den här pinnen ser till att man inte drar sönder oasisen när man drar åt blomstertråden.
7. Den andra sidan av blomstertråden klipper man av med en avbytartång(ungefär 10 cm från krukan). Den här 10 cm blomstertråden som sticker ut från krukan klär man med brunt flowertape(detta är något tejp som klibbar ihop när den värms av dina händer). Ta en bit tejp och lägg början av tejpen runt blomstertråden och gnugga lite med fingrarna på tejpen så att den fäster på tråden. Försätt med att vira tejpen runt hela blomstertråden och ser till att tejpen sitter ordentligt fast(stryk med dina varma fingrarna runt blomstertråden så att tejpen klibbar fast).
8. Nu drar du åt den här tejpade blomstertråden ordentligt(se till att den lilla pinnen sitter fortfarande i kroken) och stick blomstertråden i en gammal gardinring. Blomstertråden böjer du sedan med en tång ner i blomkrukshålen igen.
9. Nu är det lättast att ställa krukan med underkanten ner i en liten burk eller vas så att den inte rullar iväg när du jobbar med den. Passa samtidigt på att hälla lite mer vatten på den oasisen.
10. Du behöver till detta arrangemang ungefär 6 blomsterklasar och sedan behöver du några kvistar med bara syrenblad. Vi börjar med kvistar med blad, ta hela tiden två bladpar och ge kvisten en liten nytt snittyta med en vass kniv. Dessa blad sticker du jämt fördelat i oasisen.
11. Till sist sticker du blommorna i oasisen, igen jämnt fördelat med en fin liten större syrenklase i mitten. Eventuellt kan du sticka till några blad om det skulle fattas grönt.
TIPS: Det kan kännas lite svårt att komma igenom mossan med de blomster/bladkvistarna gör då följande sak;
Stick spetsen av en kniv en liten bit i oasisen precis innan du sticker ner en kvist och på så sätt blir det lättare att sticka ner kvistarna i oasisen, man förborrar liksom.

Nu kan du hänga ditt arrangemang någonstans men kom ihåg att vattna den regelbunden.
Hållbarast blir arrangemanget om den får hänga ute, antingen lite skuggigt eller under ett tak där solen inte direkt gasar på arrangemanget.
För de som har lust att testa detta finns all material att köpa i min webbutik, klicka här. Under kategori blomstertillbehör hittar du tråd och oasis och de söta gamla krukor hittar du under kategori krukor/vaser. Jag bjuder på frakten!! (detta gäller inom Sverige)
Skulle du vilja beställa hela paketet med kruka, oasis, tråd, blomstertejp, gardin ringen och allt kan du maila mig(idemakeriet@telia.com), skriv i så fall syrenpaket då återkommer jag till dig.

Sköt om er.
Kram Gerda