10 fina höstkransar - så här gör du





Hösten är här med sina sprakande färger och mustiga dofter. Och massor med härligt material som kan förvandlas till finfina kransar. Här kommer mina tips till 10 olika kransar som du lätt gör hemma.  


Krans 1 - Sparris

På hösten ser sparrisen ut så här. Eller inte så här, de är ju raka :) Klipp några stjälkar och böj till en ring. Bind fast med lite spoltråd - mjuk metalltråd på rulle. Klart!



Krans 2 - Höstlöv
Den här kransen är gjord på en halmstomme. Samla en stor korg med höstlöv, gärna lönn som jag använt här. Lägg en rad löv på stommen som täcker stommen från kant till kant, bind fast med spoltråd precis ovanför stjälken, lägg på ny rad ovanpå stjälkarna. Fortsätt till hela stommen är täckt. 


Krans 3 - Lite av varje
Gör en stomme av kraftig ståltråd. Samla bär, löv och mossa. Bind fast på stommen med spoltråd.


Krans 4 - Hortensia på mossbädd

Klä en halmstomme med mossa. Plocka blommor från hotensia och lägg på mossan och snurra fast med tunn silvertråd som du köper i hobbyaffärer, eller hos din blomsterhandlare.


Krans 5 - Rester

Sommarblommorna har snart gjort sitt, så använd dem friskt till allt möjligt. Som till exempel till en krans. Klä en halmstomme med mossa, nåla fast blommor, och ovanpå det omogna tomater.


För att fästa tomater, bär, frukter osv använder man sk elefanttråd som man klipper i korta bitar och böjer till öglor som på bilden. 



Krans 6 - Frökapslar

I den här kransen har jag samlat material från köksträdgården (o lite här o där). Ringblommans frökapslar, vitlöksfrön (kan man säga så), lite hortensia och någon silvrig sommarblomma har också smugit in. Byggt på en stomme av kraftig ståltråd.


Krans 7 - Rönnbärsdröm

Klasar av rönnbär på en stomme ab kraftig ståltråd. Lite mynta och oregano här och var för att lätta upp.


Krans 8 - Snöbär och kärleksört

Bara ute i trädgården och hämta material, om du bor hos mig i alla fall :) Snöbär och kärleksört finns det gott om, mossa med, i gräsmattan :)  Klä en halmstomme med mossa, fäst sedan dekorationerna. Har du murgröna, blanda i några blad, ge härlig grönska. Sist limmar du på några kastanjer.


Krans 9 - Buxbomskrans med gröna dekorationer

Och de gröna dekorationerna är silverpäron, bondbönor och murgrönans blommor och blad. Kranser är gjord på en halvstomme. Buxbom är en av favoriterna att användas i kransar, den är så hållbar.



Krans 10  - Taggig skönhet

Bög taggtråd till en ring och dekorera med murgröna. Enklare kan det knappast bli. 

Nu hoppas jag att du fick inspiration och idéer till en egen krans. På med "samla kransmaterial"-glasögonen och ut och spana. Kom ihåg att man får inte bryta kvistar på annans mark, det är alltid bäst att fråga ägaren, oavsett om sakerna ligger på marken eller hänger i trädet. 

Höstkram!