Driva kvistar på våren - enkla tips



Ta in kvistar och locka fram våren. Det går att lura kvistar till att våren kommit. Med kärleksfull behandling kan du trolla fram vackra blommor på bar kvist redan nu och få vackra dekorationer inomhus - helt utan kostnad. I januari kan du plocka in blåbärsris, i februari de tidiga prydnadsbuskarna (forsythia, japansk körsbär, sälg) och i mars/april fruktträdskvistar och de sena prydnadsbuskarna.






SÅ HÄR GÖR DU:

För att ha störst chans att lyckas, välj kvistar med stora kraftiga knoppar.

Använd en vass sekatör för att klippa av grenarna. När du kommit in skär du ett färskt snett snitt (minst 4-5 cm) och skalar av barken längst ner, då dricker kvisten lättare. Lägg kvistarna i vattenbad (ljummet vatten) i badkaret eller i en balja över natten, detta gör att kvistarna vaknar.

Ge kvistarna ett nytt snett snitt och byt vatten i vasen varje dag. Hårda träiga kvistar behöver ljummet/varmt vatten. Duscha kvistarna dagligen med sprayflaska alt. i badkaret för att förhindra att knopparna torkar in. Ställ inte vasen i solen eller ett varmt element, då riskerar knopparna att torka och trilla av.





Det finns massor av prydnadsbuskar som fungerar bra som drivkvistar. Du kan så klart pröva alla buskar som beskärs nu under vårvintern, det kan bli glada överraskningar!



Forsythian med sin knallgula färg lyser upp vilken gråa och regniga dag som helst. Vill du ha forsythiakvistar till påsk så är det lämpligt att gå ut i trädgården och klippa av några grenar en dryg vecka innan påsk. Drivningstiden blir kortare ju längre fram på våren man kommit och tidigt på vintern kan det ta flera veckor för att få den i blom.


Hägg är en av de tidigaste blommare på våren, ännu tidigare blomning får du om du tar in knoppiga kvistar och driver fram dem enligt råd här intill.





Passa på att ta in några kvistar vid beskärningen av träden och njut av blomningen inomhus. De små söta blommorna är dekorativa att lägga på bakverk och efterrätter - ett bra sätt att ta ett rejält skutt närmare sommaren. Här ljuvliga päron- och körsbärsblommor.