Påskliljevecka - lökakvarium

Idag inleder jag påskliljeveckan. Och till att börja med reder vi ut begreppen:

minipåsklilja = Tête-a-tête = påskliljan vi köper i kruka kring påsk

Påsken, den kära högtiden närmar sig med stormsteg! För oss som gillar att dekorera och pyssla med blommor är påsken nästan lika viktig som julen. Nu firar vi vårens och livets återkomst och då är påskliljan en viktig del (för min del firar jag inte den religiösa biten, men ännu mera vår, värme och ny trädgårdssäsong). Glada gula arrangemang vill vi inte vara utan!

Inte gör det något att minipåskliljan är dessutom en tålig lökväxt som passar utmärkt att ha i de tidiga utearrangemangen. De ska dock få vänja sig vid kylan successivt om blommorna stått i rumstemperatur. Om den är fortfarande i lökstadiet klarar den fint ett par minusgrader. Blir det kallare än så, täck gärna över med löv, juteväv eller liknande.

OBS! När du handlar - tänk på att svenskodlade minipåskliljor är framdrivna i miljövänligt uppvärmda växthus av våra lokala odlare.
Ovan ett lökakvarium, en avlång glasvas som är perfekt för lökväxter. Kanterna stöttar växterna så de inte faller om stjälkarna råkar skjuta i höjden. 

Du behöver:

Torrt gräs
Påskliljor
Pärlhyacinter
Vaktelägg (urblåsta)
Fjädrar (pärlhöns)

Så här gör du:

Lägg gräs på botten av glasvasen
Lossa lökarna från plastkrukorna och borsta/skölj bort överflödig jord.
Placera lökarna jämt i vasen. 
Lägg i ägg mellan lökarna.
Dekorera med fjädrar.

Vattna ytterst sparsamt. Som med alla lökväxter... ju svalare temperatur desto längre vara blomningen. 

Det var alltså första idéen för påskliljefint. Mera imon!

Kram tills dess!
Minna :)

************
upplägget görs i samarbete med Blomsterfrämjandet
4 kommentarer:

https://hanundertrappen.wordpress.com sa...

Vilket gulligt litet arrangemang med ett lökakvarium:-) Bra också tycker jag att du tipsar om att handla miljövänligt och lokalproducerat!

Meta sa...

Men så sött, får nog leta fram den där ovala långa vasen som jag tänkt kasta. Så bra det blev.Tänk sååå bra det är med bloggen. Jag får så fina tips att använda det där som bara står i vägen i skåpen annars.
Tack för alla dina fina tips.
Ha en fin och skön vårvecka
Kram Meta

Plommonhuset sa...

Jättefint! Var nyss ut och hämtade lite körsbärskvistar i trädgården som påskris och konstaterade då att ljungen vid ytterdörren gjort sitt och att det är dags för lite påskliljor istället. Kram Sofia

Gabriella sa...

Så vackert! Tack för inspirationen!:)