Fram med kalendern - Sofiero kallar

Foto Annika Christensen

Fredagen 17 april öppnar Sofiero slott och slottsträdgårdar för säsongen. En färgsprakande säsong som spänner mellan allt från traditionsenlig rhododendronblomning till en ny utställning om Sofieros kungliga historia. Dessutom blir det premiär för de två utställningarna Vår i kruka och Passion på Sofiero.
Just nu är arbetet med att färdigställa parken inför årets öppning i full gång. 30 000 lökar som planterades i höstas väntar på att se vårens ljus. När de blommat klart ersätts de av lika många sommarblommor. Annika Malmgren, platschef på Sofiero, utlovar en spännande säsong med stor variation både i blomsterprakt och i utställningar:
– Det kommer att vara finare än på länge i parken, det ligger mycket arbete bakom. Varje år experimenterar vi med nya växter som vi blandar med de kulturhistoriska. Vår ambition är att besökaren ska uppleva något nytt vid varje besök.
Årets utställningar i urval
Årets utställningsprogram spänner mellan allt från kungligheter till passionsblommor. Först ut är utställningen Vår i Kruka som öppnar säsongen 17 april. En utställning skapad av trädgårdsfotografen Annika Christensen för att ge besökaren idéer, inspiration och praktiska tips kring vårlökar och andra tåliga växter som kan odlas i kruka.
– Vår i kruka inspirerar till att tänka annorlunda och riktar sig även till dem som har en balkong eller terrass, säger Annika Malmgren.
Årets säsong får även en historisk fläkt då de tidigare privata rummen på slottet öppnas upp för utställningen Sofia-drottning i tiden. Utställningen öppnar 8 maj och fokus kommer att ligga på Sofia som var en stark kvinna för sin tid. Bland annat så bidrog hon till att reformera den svenska sjuksköterskeutbildningen och var dessutom den drivande kraften bakom att Sofiero blev verklighet.
Det blir även passionerat på Sofiero i vår när utställningen Passion på Sofiero drar igång 5 juni.
– Passionsutställningen är en färgstark utställning med en unik samling passionsblommor. Men även en spännande historia om passionsblomman och dess intåg i Sverige på 1800-talet; en tid då nyfikenheten på växtslag från världens alla hörn var enorm, säger Annika Malmgren.
Den 28-30 augusti är det dags för den 19:e upplagan av Den stora Trädgårdsfesten. Ett evenemang som blivit utsett till ett av södra Sveriges mest populära utomhusarrangemang. Här möter trädgårdsälskare, balkongfantaster och nyblivna trädgårdsägare de främsta experterna och inspiratörerna. Idéträdgårdar visar allt från det galet spektakulära till det enkla och jordnära. På trädgårdsmässan finns hundratalet utställare med ett brett utbud av allt som hör trädgården till.
Årets säsong avslutas den 29/10-1/11 med Ljusstämning på Sofiero. En populär tillställning då parken förvandlas till en stämningsfull plats med lampor och lyktor som lyser upp höstmörkret.
Hela Sofiero slott och slottsträdgårds program för 2015 hittar du här:
http://www.sofiero.se/program/program-2015/
Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har bl.a. Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer. Sofiero slott och slottsträdgård har ett "Certificate of excellence" från TripAdvisor. Priset delas bland annat ut till turistmål och restauranger som ständigt får toppbetyg av sina besökare.