Vattna rätt * Water your gardenVattning är sååå viktigt, har jag lärt mig under åren med blommor och blad. Såhär har Gardena sammanfattat det grundläggande"


Bevattning i trädgården hör sommaren till – och det gäller att fortsätta att vattna på samma vis också under sensommaren och tidig höst. Även om rabatterna står i blom och verkar sköta sig själva, så krävs det fortfarande daglig bevattning för att kunna skörda och njuta av blommor och ätbara grödor hela säsongen ut. 
Om man vattnar varma växter med iskallt vatten kyler man ner rötterna precis när de jobbar som mest intensivt. För att växterna inte ska få en chock av det kalla vattnet är det bäst att vattna tidigt på morgonen när jorden är kall och sval. Näst bäst är på kvällen, men kvällsvattning som gör att växter står med blöta bladverk när det är kallare ute kan leda till olika svampangrepp. Dessutom trivs sniglar gärna när det är fuktigt. Bevattning under dagtid är dels slöseri eftersom vattnet en varm dag dunstar, sedan finns också risken att vattnet inte tränger ner i marken. Det i sin tur kan leda till att växterna bildar ytliga rotsystem som gör dem mer torkkänsliga. 
Spara regnvatten i tunnor och tappa upp i kannor som värms i solen. Det vattnet är perfekt att använda till balkonglådor, krukor och plantor i växthus. 

Låt alltså gärna solen skina, då vattnar vi bara lite extra :)

Solkram,
Minna :)

8 kommentarer:

Husprojekt Drömhus / www.lantligahem.se sa...

kloka ord väl värda att tänka på!

ha en fortsatt solig dag,
Kram Tiina

Ps, underbar bok!

Anonym sa...

I remember this scene from his childhood, so it was summer ... and they were with warm water for irrigation. thank you :)

re.do sa...

Tackar! :)

Anonym sa...

Hi Minna,
Thank you for the important reminder of the need to water! Also I love your new book. Maryjane

Växthusmadam sa...

Ja, nu går det åt mycket vatten - det är lite mer värme nu än under fotokursen hos dig!
Nu har jag använt mig av alla ramslöksblad som jag stal, gå in och titta på min blogg vad det blev! Jag har varit en duktig elev och använt mig av lite "Minna-teknik" vad gäller fotot också!
Hoppas att du har en skön vår!
Stor kram från Ann-Charlotte

Landbohaven sa...

Jeg kom lige forbi.
Tak for kigget.
Ha` en god Pinsedag.

LurdeLinhas sa...

I love your pictures and your work.Congratulation
Lourdes

Linda, Fröken S sa...

Vi har sjövatten uppdraget till vårt garage som vi vattnar med, varmt och med alla mikroorganismer från sjön, helt perfekt! Men visst går det åt mycket vatten!