Lökigt värre * Bulbing


Styling: Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik Foto: Minna Mercke Schmidt


Check this out! Efter jag fick syn på denna mästerverk rusade jag in i butiken - så läcker löktornet är!

Besöket blev inte sämre av att jag fick med mig en hel kasse överblommade hyacinter. De skulle slängts annars. Tjejen på Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik berättade att inom blomster- & växtbranschen är det i snitt hela 40% av alla växter som slängs. De har försökt skänka dem till skolor, dagisar osv, men ingen vill ha, ingen har resurser." Well, det har jag", tänkte jag o tiggde till mig en påse (ska planteras i trädgården på våren). Lovade genast att jag skulle tala varmt om butiken. Vilket jag gärna gör oavsett, butiken är en av favoriterna sedan länge, servisen är högklassig och de har enorm sortiment för oss blomster- och trädgårdsnördar. Titta på nätbutiken här.

Och till den som vill bygga sin egen - har inte testat en sån här stor förr, men så här skulle jag göra:

Du behöver
  • grillpinnar
  • ståltråd på rulle (spoltråd)
  • 7 st oasis
  • massor av lökar
  • mossa.

Fäst oasis i rätt form med hjälp av ståltråd och grillpinnar - fyra oasis på botten och tre högst upp. Pinnarna ska sitta i mitten av oasis för att hålla tornet uppe. Skär med kniv till rätt form. Vira sedan lite ståltråd runt tornet för att säkra det hela. Sedan är det bara sticka i grillpinnarna i lökarna o fästa i oasisen, börja nerifrån och täck den synliga oasisen med lite mossa medans du jobbar dig uppåt. Mossan på toppen virar du fast med ståltråd och sticker i lökarna efteråt.

Men, vad ska vi göra åt allt som kastas? Utan att försämra det för butikerna, de måste sälja för att överleva...

Hmmmm *funderar*,
Minna :)

I saw this wonderful arrangement today in a local garden shop. Just wonderful! And how glad was I when I also got a bag full of overbloomed hyacinths to plant in my garden when spring gets here. Sadly I learned that garden shops throw away about 40% of their plants (average). This shop had tried to give them to schools, daycare centers etc, but no one wants them, no one has time for that extra work. So sad! Do you have any ideas, what can be done - without shops loosing their business?

Hmmm *thinking*
Minna :)

9 kommentarer:

Marianne sa...

Hvor er den flot!

Jeg er i øvrigt rigtig glad for din bog, som jeg købte på Trägårdsmessan sidste år.

Anna sa...

Stiligt!! Jeg sparer på all type løker jeg kjøper til jul/påske mm. Planter de ut å nyter de igjen og igjen!!

Anonym sa...

Minna~
I can see why this arrangement caught your eye, what an artistic display of bulbs. Too bad the shoppe didn't find a home for them.
Rosemary...

Candylei sa...

So creative! You are lucky to get more bulbs. I'm going to start some seeds soon, delphiniums.

Candylei

Randi sa...

Det här är även min favvo-butik. Vilket läckert konstverk! Lökar är perfekta och stimulerar fantasin. Älskar att skapa med växter, som huvudingrediens.
Kram Randi

virrigaplantan sa...

Urtjusigt!
Brukar också ta en tur till Lilla Fiskaregatan efter sjukhusbesöken - jag MÅSTE ju ha en liten klapp på axeln när jag varit duktig hos doktorn, för jag har blivit för stor för bokmärkeslådan nu... Härligt att få ta en chans med det som annars bara blivit kompost! kram virrigaplantan

marie sa...

Vad roligt att ni tycker om lökkonen!!!!Det är jag som har gjort den......

Blomsterverkstad sa...

Marie! Konstnären! Vad kul att du gav dig till känna. Konen är så vacker! Nu blir det spännande att höra om mina instruktioner stämde alls...?

marie sa...

Dina instruktioner stämde ganska väl med hur jag gjorde.Jag avslutade med att fästa långa murgrönsrankor längs konen med märlor av ståltråd.Hälsningar Marie Boström