25 september, 2009

Tomat recept efterlyses * Tomato recipies wanted

Foto: Minna Mercke Schmidt
Nu har det blivit så kallt att jag har gett upp hoppet på att tomaterna ska mogna ute. Plockade dessa igår. Men vad ska jag göra med dem - tacksam för alla tips... för det finns massa fler tomater där ute och inte ska de slängas!

Tack på förhand!
Minna :)

Now it's gotten so cold that I've given up the hope that my tomatoes will turn red outside. I picked these yesterday and today I'm asking for your help - what should I do with them, grateful for your tip... there's plenty of them still outside and one thing is for sure, I don't want to throw them away!

Thank you in advance!
Minna :)

19 kommentarer:

Jeanettes hus sa...

Hej vännen,
Så roligt att vara först ut!

Kan dessvärre inte dela med mig av något recept, du vet ju hur jag är!!!!

Ville bara berömma dig för alla fina bilder du visat de senaste dagarna.
Har precis uppdaterat mig.

Mycket vackra "Minna" bilder!

Skall bli roligt att se reportaget i Allers Trädgård.

Vilket underbart njutar ställe du har, det har jag aldrig sett tidigare??!!!

Ha det bara bäst!
Kramisar Jeanette

Something White sa...

Hello Minna,
why wouldn´t you try to make a tomato-jam with it? Normally you need the green-tomato-species to make this jam, but why not trying with your tomatoes? :)
It´s really delicious and especially in France this is a common recipe. Would you like me to send you par e-mail how to prepare it?
somethingwhite@gmail.com

Best regards,
Marjolijn

Made in Persbo...Carina sa...

Hej Minna!
Ljuvlig bild as always!
Här ska du få ett recept på Grön tomatmarmelad...
1kg gröna tomater
1/2 kg socker
rivet skal från 3 citroner
1 bit ingefära
atamon

Skär de sköljda tomaterna i bitar.
Borsta citronerna och riv av det gula.
Blanda tomater, socker och citronskal samt en bit ingefära (stor som två sockerbitar).
Koka upp på hög värme under omrörning, sänk sen värmen och koka sakta ca en och en halv timma. Passa noga och rör om då och då så det inte fastnar i botten. Kokar man i teflonkastrull krävs inte lika noggrann passning.
Kontrollera fastheten genom att hälla upp en sked på ett fat. Ställ fatet i kylen en kort stund och dra med skeden genom marmeladen. När skåran inte flyter samman är marmeladen klar.
Tillsätt atamon enl beskrivning på flaskan.
Fyll marmeladen på perfekt rena burkar.

Har du många röda tomater över kan du göra egna krossade tomater att frysa in.
Koka upp vatten, lägg i tomaterna ca 1 minut eller tills skalet spricker. Ta upp dem och kyl omedelbart under rinnande kallt vatten eller isvatten i en bunke.
Skär eller krossa dem till lämpliga bitar och frys in i portionsförbackningar. Perfekt att ha till köttfärssås eller pizza.

Ha det gott Minna!
Kram, Carina

blomsterboden i skanör marie sa...

Hej, finns det inte en film som heter Stekta gröna tomater, vet ej hur man gör, men det kanske kan vara nåt.
Jag tror att om du plockar och lägger tomaterna i ett soligt fönster så mognar dom.

Lycka till!!!!

Kramkram Marie

MumsiMumsan sa...

Heisann :)
Så masse deilige tomater!
Putt de i en bolle sammen med noen epler, inn i skapet med de, så modner de, om du ikke vil lage noe av de grønne! :)
God helg:)
Mumseklem fra meg :)

Cilla sa...

Här kommer ett tips från mig. Jag har klippt ut det från Lantliv och skasjälv pröva det till helgen.

Het tomat- och äppelmarmelad med lime och mandel.
(1-2 burkar)


500 gr mogna tomater, gärna plommon
200 gr syrliga äpplen
1 lime
1 dl skållade och skalade mandlar
1/2-1 tsk chiliflakes
4 dl syltsocker


Skålla, skala och hacka tomaterna i mindre bitar. Skala och riv äpplena grovt. Riv limeskalet och pressa ut saften. Blanda hackade tomater, äpplen, saft och skal av limen, skållad mandel och chiliflakes i en gryta och koka under lock i 10 min. Rör ner syltsockret och koka under omrörning i ytterligare 5 min. Tag grytan från spisen och skumma noga. Häll upp i varma väl rengjorda burkar och förslut dem. Förvaras svalt.


Lycka till!

envilsenloppa sa...

Dom här är goda tycker jag . Vi fick det hos svärmor till söndagsstekern sist :

Syltade gröna tomater :
Små fasta tomater blir godast. Röda vanlig cocktailtomater blir också goda. Receptet blir en stor glasburk på ca 1 liter eller några mindre burkar.

Ingredienser till recept
1 kg tomater, gärna små fasta och gröna
2 liter vatten
1 msk salt
INLÄGGNING TILL SYLTADE TOMATER: 2 dl ättiksprit (12 %)
3 dl vatten
2,5 dl socker
1 tumme färsk ingefära
3 kryddnejlikor
7 vitpepparkorn
Tillagning av recept
Skölj tomaterna, ta bort fästet och picka lite hål på skalen här och där med något vasst typ knivsudd.
Koka upp 2 liter vatten och 1 msk salt i en stor kastrull. Lägg ner tomaterna och sjud dem i 2 minuter. Ta upp tomaterna och låt rinna av i durkslag.
Sterilisera burken eller burkarna du ska använda genom att värma dem i 120 grader ugn i tio minuter eller koka dem.
Koka under tiden upp alla ingredienser till inläggningslagen i en stor kastrull. Rör så att sockret löser sig.
Lägg i tomaterna och sjud dem i 10 minuter.
Ta upp tomaterna och lägg dem i burken eller burkarna.
Låt lagen koka upp och koka i några minuter. Häll över tomaterna. Sätt på lock direkt och sätt att svalna. Förvara mörkt och svalt. Inlagda tomater håller sig i ett år.

Hoppas du gillar dem och ha en trevlig helg !
Lotta

Anne Marie sa...

a very simple salsa will be delicious - and will freeze really well with green tomatoes.....

KarenSue sa...

Chopped tomatoes-4-5
1 english cuke chopped
red onion chopped
chopped celantro
3 cans drained black eye peas
juice of 1 lime and some zest mixed with 1/4 cup olive oil

We make this every weekend. It's light and healthy and yummy.

summersundays-jw sa...

I've always heard that you're suppose to keep them in brown paper bags in a single layer & they'll ripen a little more slowly. Last year we had our last tomato on Thanksgiving. Good luck!

Linda sa...

Green Tomato Tart
(a recipe from New England, USA)

1/2 of a recipe for pie dough (ie enough for bottom only)
2 teaspoons vegetable oil
1 large onion, thinly sliced
1/2 cup honey mustard (or dusseldorf type mustard)
2 medium sized green tomatoes, cut in slices
salt and pepper
1 tablespoons melted butter
2 tablespoons chopped parsley

Preheat oven to 350 degrees F.
Carmelize onions by cooking them very slowly over low heat, until brown and wilted, about 20 minutes
Roll out the dough to 10-inch circle
Put on a baking sheet
Spread the mustard evenly over the surface
Spread the carmelized onions over the mustard
Arrange the green sliced tomatoes in a spiral over the onions
Season lightly with salt and pepper
Bake the tart for 25 minutes, or until the edges of the crust are crisp
Remove the tart from the oven, brush with melted butter and sprinkle with parsley. Serve warm.

You will like this if you like mixtures of slightly sweet and slightly sour.

Nordingården sa...

Vilken underbar bild!! Dock har jag inget tomatrecept, men i af ett morotsrecept i dag i min blogg!!! Mari.

H A N N A S - F O R M sa...

Hej vännen!

Sådan vacker bild....du kan låta dom ligga och mogna vidare på fönsterbrädan i solen..om du inte vill ha dom gröna förstås!

KRAM och ha en fortsatt fin helg!
Hanna

Karin / Livsluft sa...

Det ser frestande gott ut med alla tomaterna i korgen. Fick själv så många ett år, det var körsbärstomater och jag gav bort till alla jag kände. Till slut åkte de in i ugnen för att "soltorkas" på svag värme och lite olja.
Här är en länk till matklubben med många ideer hur man får dem att mogna och bli röda, om man nu inte vill ha dem gröna förstås. Skulle tro att de kanske har lite recept också på röda och gröna tomater:
http://www.matklubben.se/matprat/oevrigt_1/hur_mogna_groena_tomater_5366.html

Trevlig söndag!/mvh Karin

Galleri Hönshuset sa...

Hej

Som vissa har redan skrivit, tomater mognar vid ett soligt fönster =)

Vilka härliga inlägg, har precis läst ikapp!

ha det. Kram Pirre

Melissa B sa...

Hello there,

I've just recently found your blog while looking for people who love flowers as part of my work for flower magazine here in the US. I love your style!
when I saw this post about green tomatoes I had to share a recipe that is much beloved here in the Southeastern United States: Fried Green Tomatoes. There are many different recipes from many different cooks, but this one sounded good and basic to me and I wanted to share with you!

3 or 4 large firm green tomatoes
Salt
2 cups vegetable or peanut oil, for deep-frying
1 cup buttermilk
2 cups self-rising flour
Freshly ground black pepper

Directions

Slice the tomatoes 1/4-inch thick. Lay them out in a shallow baking pan and sprinkle with salt. Place the tomato slices in a colander and allow time for salt to pull the water out of the tomatoes, approximately 30 minutes.

In a skillet, heat the oil for deep-frying over medium-high heat.

Dip the tomatoes into buttermilk, then dredge them into flour with a dash of pepper. Deep-fry until golden brown. Keep warm.

Anonym sa...

Själv hade /har jag hundra tomater som jag plockade lade i en korg i ett soligt fönster När de blivit röda delade jag tomaterna i 3-4 klyftor lade dem på plåten och in med dem i ugnen 80 grader i ett dygn. Eller runt 60gr i varmluft och då tar de inte fullt så lång tid.. sen har jag lagt det i burkar med vitlöksklyftor och olivolja... antingen till salladen i vinter eller som gå bort present:) Mvh: Jeanette Ängelholm

Recept scones bakning cheesecakes cupcakes choklad bröd bakrecept sa...

Fin blogg du har, kram!

linnea-maria sa...

Hej. På min blogg kan du läsa hur man gör marmelad av gula tomater, supergod. Idag ska jag göra grön ketchup av de gröna tomaterna. Recepten har jag googlat fram på amerikanska sidor. Av de röda ska jag göra krossade och frysa in. Lycka till