Bröllop och blommor - Tips på bordsarrangemang


Idag börjar jag min serie om bröllop och blommor. Min kära syster gifte sig förra sommaren och jag fick äran att stå för dekorationerna och alla buketter. Under våren kommer jag alltså berätta och visa bilder på vad jag gjorde samt ge allehanda tips kring det hela.


Först vill jag visa hur man enkelt kan göra fina bordsarrangemang - att göra dem själv kan spara en rejäl slant från bröllopskassan. Finns det många bord är det klokast att se till att du får hjälp i arbetet (på systerns bröllop dukade vi till 150 gäster och gjorde totalt ca 15 bordsarrangemang. Tidsåtgång ca 15-20 arbetstimmar delat på oss ovan, exkl materialinskaffing). Att prata med en lokal blomsteraffär om större leverans till bra pris kan löna sig.


Krukor och dylikt ska du också börja samla i god tid i förväg. Jag köpte alla krukor och fat på loppisar under våren o försommaren. Att de är olika gör inget, håll dig till en max två liknande material (jag valde silverfärgat & mässing).

Blommor är en färskvara o skaffas max 1-2 dagar i förväg - med förutsättning att du har ett svalt ställe att förvara blommorna på. Vi gjorde alla arrangemangen dagen innan på plats och de var lika fina 24 timmar senare, trots rumstemperaturen +24. Det viktiga är att materialet är färskt och att oasis är ordentligt blöt. Och att man vattnar kontinuerligt de färdiga arrangemangen. Att spraya blommorna (måttligt på rosor) och bladen med vatten hjälper också.Material som använts i detta arrangemang som jag lärde mig att göra hos Ingvar Strandh:
- ca 11-13 rosor
- salal blad, 2 korta, 2 långa kvistar
- läderblad, 6-10st beroende bo storlek (en stor kan klippas till mindre, spill används till täckgrönt)
- brudslöja, 1-2 kvistar
- hybericum, 1-2 kvistar
- finbladigt grönt (kan ej namnet), 1-2 kvistar
- kruka med fot (fot ej måste, men ger arrangemanget ett lyft och snygg luftighet)
- oasis som fyller hela krukan + synlig del ca 1/3 av krukans höjd (1 hel bit)

Börja med att forma osasis till en rund klot som harmonierar med krukan. Inte för hög eller låg, se bild. Använd ren floristkniv eller liknande (gul kniv på bilden).Först ska salalbladen i - vågrätt med en svag nedårböj. Allt som sticks i oasisen ska vara snittat, dvs en ren färsk yta på stjälken som blommarn suger i sig vatten med. Själva snittytan ska vara ca 1-1,5 cm lång. Stjälken ska i ca 2-3 cm. Viktigt att göra ett nytt stick på ren oasis om du vill byta plats på blommorna - snittytan ska vara i kontakt med oasisen för att kunna suga vatten.När salalbladen sitter på plats är det läderbladens tur. Gör en vågrätt vacker ram som grund för hela övriga arrangemanget. Därefter sätt i den mittersta och de yttersta rosorna för att få fram helhetsformen. Stick i resten av rosorna i en valfri linje (rak eller böjd som här).

OBS! Studera höjden på mittenblomman innan du snittar den: ställ blomman vid sidan av krukan o vänd på arbetet för den perfekta linjen. Det vanliga är att mittenblomman är för hög och hela arrangemanget kommer att svälja massa material för att hela oasisen ska täckas.


Efter att rosorna är plats är det dags att välja områden för de olika dekorationsblommorna och sticka i dem. Snittytan är viktig här också. Välj hellre ett förutbestämd mönster istället för att blanda vilt de olika materialen, arrangemanget blir lugnare att se på. Samtidigt när dekorationsblommorna sticks i ska även det täckgröna blandas i (se bilden ovan) för att täcka oasisen.


Bild från ovan. Kom ihåg att vända på ditt arrangemang och betrakta den från olika sidor under tiden du jobbar för att behålla balansen i arbetet.Variera med olika färger och material. Rosor är lättast att jobba med som huvudblomma tack vare sin hårda stjälk. Hela klassens fina arrangemang ovan!

Det fina med att bemästra arrangemangskonsten är att det går att variera i all oändlighet beroende på krukan och blomstermaterialet! Hoppas ni fått en liten idé om hur det hela går till :)

Nästa Bröllop och blommor kommer att handla om brudbuketter.
Lycka till!

Minna : )


Text och bilder Minna Mercke Schmidt

12 kommentarer:

Anonym sa...

Oj vilket roligt, lärorikt och inspirerande inlägg! Du får det att låta enkelt men jag misstänker att det tar ett tag att bemästra tekniken till fullo :-). Vackert blev det och systern blev säkert överlycklig!!!

Interiørhuset sa...

For ett herlig innlegg! Og så fin oppsats. Fikk virkelig lyst til å prøve å lage en slik,selv om det ikke skal være bryllup her. Gleder meg til neste del=)
Kos deg masse søndag

Lusthuset sa...

Så fint du gjort. Det skall bli roligt att följa vidare beskrivningar om blomsterarrangemang och buketter även om jag inte skall gifta mig(har redan stökat undan det). Det är ju roligt att duka vackert och fixa fina buketter.

n o r d i n g å r d e n sa...

Tack för fina blomsterbilder! Och Köpenhamn blev jag bara så sugen att åka till igen efter ditt inlägg! Jag lägger till dig i min lista så länge... Hälsn. Mari.

Outi Loimaranta sa...

Hi Minna, thanks for stopping by my blog and for your nice words! What a wonderful source of information and inspiration your blog is!

n o r d i n g å r d e n sa...

O jo, glömde säga, jag är också utbildad florist så det var kul att kika in på dina fina arbeten!! Mari.

Anonym sa...

Åh vad snygga! Tack så hemskt mycket för inspirationen!

hulukvarn sa...

Oj vad kul!! vilket inlägg så fint:)

Anonym sa...

Så nydelig, skal ikke arrangere noe bryllup, men tips taes gjerne i mot uansett...

Dette var fantastisk fint!

Karin sa...

Åh, härliga arrangemang! Trevlig att du delar med dig av din kunskap. Jag vill sätta igång med en gång. ;)

Blomsterverkstad sa...

javisst går det att göra blomsterdekorationer även om man inte ska gifta sig : ) Principerna är samma vad det gäller materialet, utformningen o blommorna går att variera i all oändlighet. Skaffa hem lite oasis o sätt igång, prova med en liten kruka först! Kasta inte lite slöa rosor utan stick in dem i oasis med lite grönt - och vips lever de minst en vecka till!

Anonym sa...

freddissimo sentimentale vergine
signore arrapate foto
assurdo diavolette fottilo
latex symbols
prittiest amatoriali amore
cutie pulcino gruppo
segretaria clima
celeste ragazze orale fotti
alto mepeg
handsome amatoriali sex
infermiere clip
filmati di donne con calze autoreggenti
femmina gruppo nel bagno
culotte erotiche
mature collant
goodly fighetta merda
hilary duff in reggiseno e perizoma
ritirarsi cameriera pompino
comfortable americano sperma succhiere
fotoracconti giovani and anziani
ritirarsi mammone
sex fighette urinate
ritirarsi mammone
racconti feet lesbo
fresco toccare
misterioso ragazze doppio penetrazione
troie che mangiano merda
video ragazze focose
www adriana volpe it
video uomo nudo
eccessivo segretaria pompino
fresco gradevole sedere
schioccare asiatiche strip
ridicolo fighette strip
cuttier idraulico fotti
likable lesbiche prostituta
video eiacula femm
selen ingoia sperma
intenso dolore
piedi piccoli
super eva henger pompini
caldo indescrivibile anziane
nudismo de gravidas
carino infermiera doppio penetrazione
misterioso ragazze doppio penetrazione
likeable soldato
preposterous bionde strip
love fighette prostituta
derisorio ragazze pompino
attraente idraulico strip